Věděli jste, že....? Křen selský

04.10.2017

Křen selský

- byl původně pěstován jako léčivá bylina? Už Mathiolli ve svém herbáři uvádí recept na křen smísený s máslem a vínem pomáhá proti ledvinovým a močovým kamenům. Dnes je spíše považován za koření nebo pochutinu k uzeninám.

- k jeho rozvoji došlo někdy kolem konce 16 století především v Dánsku a Něměcku,kde byl nedílnou součástí rybích omáček.

- pevné spojení křenové omáčky a rostbífu vzniklo pravděpodobně kolem roku 1640, kdy se rozšířil do Británie

- jak je notoricky známo, vdechnutí čistí dutiny

- silice uvolňující se při jeho strouhání se rychle odpařují, proto nejsou účinné ve vařených jídlech

- Mathiolli uvádí, že tento kořen je účinný i při bolestech kyčelních. V podstatě se jednalo o přikládání křenové placky. Ta se připravuje z nastrouhaného křene, mouky a tuku. Z těchto surovin se připravuje těsto, které se přikládá na bolestivé revmatické klouby, omrzliny nebo bolavá záda. Při zevním použití může dojít k vytvoření puchýřů, proto se před položením placky začala kůže nejdříve důkladně promašťovat např. třezalkovým olejem proti podráždění kůže

Píšeme si o bylinkách

MWE4Y2Y