Zázvor

13.11.2017

Všichni ví, že se jedná o tropickou bylinu,která pochází z Asie. Někoho nepřekvapí ani fakt, že může dosáhnout výšky až 1,5m. 

Velmi často se s ním setkáme jako s klasickým kořením v asijské kuchyni. Užívá se na dušená masa, omáček a orientálních pokrmů, najdete ho i ve starých kuchařkách - jeho nejčastější užití v nich je do pečiva, likérů, svařeného vína, sušenek... No kdo by neznal tradiční vánoční zázvorky:-)

Nás ale spíše zajímá jako úlevový prostředek. Zvyšuje krevní tlak, zahřívá a napomáhá při rýmě a nachlazení. Při bolestech v krku se v lidovém lečitelství doporučuje žvýkat čerstvý oddenek, podporuje imunitu, podporuje trávení, uvolňuje hleny. Užívá se také během nevolnosti při cestování, někteří jej užívají i při ranních nevolnostech během těhotenství. Obecně by se ale v období prvního trimestru mělo užívat velmi opatrně, protože jeho schopnost rozproudit krevní oběh může vést k potratu, při vyšší konzumaci ve druhém a třetím trimestru pak k předčasnému porodu. Proto je třeba s ním zacházet velmi opatrně. Stejně tak při nadměrném množství může popálit sliznice žaludku. Vyvarovat by se mu měli osoby se zvýšeným a vysokým krevním tlakem a děti.  

Některé zdroje uvádí, že by se zázvoru mělo užívat při duševních příčinách strachu z budoucnosti a nervozitě

 

Víte že...

- zázvor se dříve užíval tak běžně jako dnes sůl?

- zázvor se používal při otravách a doporučoval ho už řecký lékař Dioskurid,který žil už v 1. st. našeho letopočtu? 

- byl také užíván proti moru? Při morové epidemii v Indii v roce 1994 měli zůstat ušetřeni ti, kdož žvýkali zázvorové kořeny?

- kolem roku 200.n.l. byl natolik žádán, že Řím na něj uvalil tak vysokou daň, že ještě dlouho poté si za tento asijský všelék platily až fantastické ceny?

- do Evropy se dostal pravděpodobně díky arabským obchodníkům už v raném středověku?

- zahání rozšířený neklid myšlení - především myšlenky plné starostí. Jeho jemná energie zklidní myšlenky,odstraní nervozitu a s tím spojené potíže se žaludkem

- spojuje nás s naší nejhlubší podstatou? Odvádí nás do míst v duši, kde není místo pro starosti a tím získáte více energie pro další dny

- podle čínské medicíny, ve které má své nezastupitelné místo, slouží pro redukování energie i uklidňuje. Pomáhá rušit energetické blokády a odvodu negativních energií. - formou pocení;Zázvor seženete čerstvý po celý rok jeho uklidňující vlastnost - v oblasti podrážděného žaludku

- užívá se při průjmech a je přírodním antibiotikem?

- někteří přikládají zázvorové placky na bolestivá revmatická onemocnění?

- zázvor si můžete vypěstovat i doma? V příštím článku Vám ukážeme jak:-) V obchodech ho můžete sehnat v podobě sušeného rozemletého nebo celého oddenku, čerstvý, kandovaný, ve formě sirupu... Příště si i ukážeme jak si připravit doma kandovaný zázvor během čehož získáte ještě další produkt - vlastní zázvorový sirup. 

- zázvor můžete vhodit do octa nebo dokonce vyluhovat do vodky, kdy výluh poslouží jako základ žaludečního zázvorového likéru? 

- zázvor bývá používán i pro léčebné procedury tradiční čínské medicíny - moxování, nebo-li požehování. Kolečko zázvoru položené pod moxu (do trojúuhelníčku smotané byliny,které se zapálí - na principu našich vánočních františků, základ moxy tvoří pelyněk) na těle brání přímému požehování a je tak jemnější formou. Nezapomínejte, že moxování byste nikdy neměli provádět sami, ale měl byste se svěřit do rukou zkušeného terapeuta!

Píšeme si o bylinkách

MzA3YTI0Zm